Marc’s cake

Deze cake bevat maar half zo veel suiker en boter als in de meeste recepten wordt aangegeven. Daar wordt hij alleen maar lekkerder van. Er zijn natuurlijk wel grenzen. Als je de boter en suiker helemaal achterwege laat krijg je een donkerbruine klont eierbloem. Experimenteer naar hartelust!

cake

Wat heb je nodig?

  • 200 g bloem
  • 100 g suiker
  • 4 eieren
  • Scheutje melk, ongeveer twee espressokopjes
  • 100 g zachte roomboter (Als het nog hard is kun je het 20 seconden op laag vermogen in de magnetron doen. Zonder het papiertje want dat vliegt in de fik. Heb ik van horen zeggen… πŸ™‚ )
  • Een zakje vanillesuiker
  • 2 theelepels bakpoeder. Dat mogen best goed gevulde theelepeltjes zijn, maar als je het hele zakje erin doet schuimt de cake over de rand

Optioneel:

  • Een handje rozijnen… of als je kleine handen hebt twee handjes rozijnen
  • Twee theelepels cacao (Blooker, Droste of iets dergelijks)

Hoe maak je hier een cake van?

Doe de bloem, suiker, eieren en boter in een kom. Mix dit bij voorkeur met een handgarde: zo’n samengebonden kluitje staaldraad met houten, plastic of metalen handvat. Met een elektrische mixer kan ook, maar dat gaat te snel en geeft minder voldoening.

Doe de vanillesuiker en het bakpoeder en eventueel de rozijnen erbij.

Voeg al zwoegend de melk toe zodat het een soepele substantie wordt. Niet te vloeibaar (dus niet te veel melk) maar als je de kom schuin houdt moet het straks stroperig, met enige tegenzin, de bakvorm in kruipen en op eigen kracht voor zo’n 90% de kom verlaten.

Zweetdruppels opvangen buiten de kom.

Als de substantie de juiste dikte heeft lik je de garde af en doe je die bij de afwas.

Voorbereiding van de bakvorm: met een kwast wat boter over de binnenwand verdelen. Dan een of twee eetlepels bloem erin en al schuddend de binnenwand met een mooi laagje bloem bekleden. Overtollige bloem in de kliko.

Als je wilt experimenteren met koetjescake dan verdeel je de massa in twee delen en roer je wat cacao door het ene deel. Of door het andere deel. Kies maar welke van de twee.

Giet de massa uit de kom gelijkmatig in de bakvorm. Als je koetjescake maakt kun je beter met twee flinke lepels afwisselend uit de blanke en de chocomassa scheppen.

Als de kom bijna leeg is haal je er met een spatel de laatste restjes uit.

Zet de bakvorm in het midden van de koude (!) oven. Het is belangrijk dat de oven nog niet voorverwarmd is omdat de cake eerst nog moet rijzen.

Laat de oven met cake erin opwarmen naar 160 graden en houd een baktijd aan van 70 minuten. In de tussentijd kijk je af en toe even door het glas hoe het ervoor staat. Niet de ovendeur openen want dan zakt de cake in.

Maak met de spatel of vinger de kom schoon en lik tussendoor de spatel of vinger af. De spatel en kom kunnen nu bij de afwas. De vinger kan met de rest van de hand gewassen worden. Iets wat je tijdens het koken sowieso al regelmatig doet natuurlijk.

Na afloop van de baktijd heb je als alles goed is gegaan een mooi gebruinde cake. Pak de bakvorm met ovenwanten uit de oven en zet deze op een metalen rooster of iets anders waar je hete dingen op kunt zetten. Laat een paar minuten afkoelen en schud dan de cake eruit.

Happy eating! Ik hoor graag jullie ervaringen πŸ™‚

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s